Translate

Wednesday 4 February 2015

Gröten & kärleken

Michel Roux SNR, som äger och driver legendariska 3 stjärniga Waterside Inn i Bray utanför London, bad ofta sina arbetssökande kockaspiranter (som nästlat sig igenom alla leden, fyllt i alla papper, passerat alla tester, rekommendationer och lyckats få ett provjobbstillfälle på en näst intill omöjlig arbetsplats) att steka honom ett ägg till lunch. Historierna & kökslegenderna säger att många misslyckades med denna uppgift och aldrig säkrade ett jobb, som med all säkerhet skulle ha öppnat alla möjliga dörrar i Restaurangbranchen. Vad Michel ville se, efter en dag i ett toppmodernt kök, fyllt till brädden med världens kockelit, rustade med toppingredienser och drillade till militärisk lydnad och med högst 3 arbetsuppgifter var..var. Huruvida denne kock visade samma respekt inför den tillsynes enkla uppgiften att steka ett simpelt ägg, som för att plocka ut venerna ur en foie gras, bräsera en piggvarskind eller hyvla tryffel. Att se det stora i det lilla. Detta för mig lite obemärkt till dagens rätt. 
Att känna uppskattning och stolthet över att ha kokat en riktig god gröt kanske kan tyckas vara en lite svårare sinnesstämning att uppnå, men prova då detta 
Att ge den billigaste, fäglösaste och konsistensfattigaste rätten lika mycket uppmärksamhet och samtidigt känna uppskattning och stolthet är definitivt nyckeln till att laga världens bästa rätt. GRÖT.

Jag lagar gröt lite som risotto och "monterar" sakta i havremjölk mot slutet för att få den mjuka konsistensen. Istället för socker tillsätter jag ekologisk bärsaft och avslutar med linfrön och solrosfrön.

1.
Börja med att koka upp vatten, saft, en nypa salt och lite havremjölk.

2.Tillsätt gröt & frön och koka upp. Låt gröten sjuda på svag värme under lock och tillsätt havremjölk under omrörning. Ca 5-8 minuter.

Smaka av och servera som risotto med bärkompott bredvid. 


3 comments:

  1. Fin historia! Gröten verkar uppskattad också!

    ReplyDelete
  2. Gud vad smarrigt, ska jag testa i helgen!

    ReplyDelete
  3. Verkar ju vara bästa gröten! Martin kan du inte skriva ut ingdredienserna också? Hur mkt vatten, havremjölk osv

    ReplyDelete